Pågående projekt

Buller och Bång

Buller och Bång är Svenska hörselförbundet rf:s projekt om buller för barn i förskole- och skolåldern. Projektets bärande kraft är maskoten Hörselhunden Hasse (en människa i hunddräkt) som besöker skolor för att informera om hörsel och buller. Projektet strävar efter en ökad förståelse av hörseln och bullerbekämpning hos skoleleverna och personalen i skolan. Projektet startade 2008 och sedan dess har vi årligen informerat barn och lärare i Svenskfinland om hur buller påverkar oss och vår hörsel. År 2023 har vi informerat 475 barn.

Kontaktperson: Maija Nilsson, sakkunnig inom påverkansarbe
maija.nilsson@horsel.fi, tfn 044 533 36 49
Läs mer om projektet på: horsel.fi/buller-och-bang

Videoprojektet Lyssna för årskurs 7

Inom ramen för projektet Lyssna produceras en video och undervisningsmaterial om hörseln och vikten av att skydda sin hörsel. Videon och materialet kan användas självständigt av lärare och utnyttjas inom undervisning i ämnena biologi (anatomi), hälsokunskap eller musik. Materialet riktas till elever i årskurs 7-9 och används på skolan tillsammans med ämämnesläraren.

Information till blivande professionella

Förbundet föreläser om hörselfrågor för blivande sjukskötare, hälsovårade och närvårdare i samarbete med de svenskspråkiga utbildningsanordnarna.

Hörselinformation för äldreomsorgen

Vi sprider information om hörsel, minnet och hörhjälpmedel till hemvårdare och annan personal inom äldreomsorgen och skapar material som kan delas ut. Materialet riktas både till äldre och anhöriga.

Zoom-föreläsningar om hörsel

Förbundet ordnar regelbundet distansföreläsningar där forskare och experter föreläsee om olika hörselrelaterade ämnen. Föreläsningarna hålls via plattformen Zoom och skrivtolkas. Aktuella föreläsningar hittas i vår händelsekalender på: horsel.fi/handelsekalender

Tillgång till svenskspråkig service

Förbundet arbetar för att trygga tillgången till svenskspråkig service i de nya välfärdsområdena, med fokus på hörselrelaterade frågor. Vi följer med tolktjänsternas organisering och tillgång i och med den nya förvaltningsstrukturen.

Skrivtolkning och automatisk textning

Förbundet arbetar för att öka delaktighet i samhället för personer med hörselskada. Förbundet följer aktivt med tillgången till och kvaliteten på svenskspråkig skrivtolkning. Förbundet följer också med den tekniska utvecklingen inom automatisk textning och informerar om möjligheten att använda automatisk textning för förenings- och organisationsbruk. Förbundet främjar användningen av program där skrivtolk bearbetar automatiskt producerar text.

Audionomernas situation och utbildning

Förbundet följer kontinuerligt med situationen med tillgången till svenskspråkiga audionomer. Förbundet arbetar för att en svenskspråkig audionomutbildning startas i Finland.

Upplysning om teleslinga

Förbundet arbetar för att öka kunskapen i Svenskfinland om användning av T-slinga i lokaler. Vi informerar om vikten av användning och testning av existerande T-slingor samt installering av Tslingor i allmänna utrymmen.