Pågående projekt

Buller och Bång

Buller och Bång är Svenska hörselförbundet rf:s projekt om buller för barn i förskole- och skolåldern. Projektets bärande kraft är maskoten Hörselhunden Hasse (en människa i hunddräkt) som besöker skolor för att informera om hörsel och buller. Projektet strävar efter en ökad förståelse av hörseln och bullerbekämpning hos skoleleverna och personalen i skolan. Projektet startade 2008 och sedan dess har vi årligen informerat barn och lärare i Svenskfinland om hur buller påverkar oss och vår hörsel. År 2023 har vi informerat 475 barn.

Kontaktperson: Maija Nilsson, sakkunnig inom påverkansarbe
maija.nilsson@horsel.fi, tfn 044 533 36 49
Läs mer om projektet på: horsel.fi/buller-och-bang

Digitala samtalsgrupper för yrkesverksamma med hörselnedsättning

Förbundet ordnar samtalsträffar online för personer yrkesverksamma personer med hörselnedsättning. Tillfällena riktar sig till alla i yrkesverksam ålder som är i arbetslivet, mellan jobb eller studerar. I grupperna delar man med sig tips och råd, diskuterar det som kommer upp och peppar varandra. Samtalsträffar varvas med föreläsningar beroende på deltagarnas önskemål.

Kontaktperson: Anne Sjökvist, koordinator
E-post: anne.sjokvist@horsel.fi

Zoom-föreläsningar om hörsel

Förbundet ordnar regelbundet distansföreläsningar om olika hörselrelaterade ämnen. Föreläsningarna hålls via plattformen Zoom och skrivtolkas alltid. Distansföreläsningar ger möjligheten att delta oberoende var du är bosatt. Förbundet bjuder in forskare och experter som föreläsare och deltagarna har möjlighet att ställa frågor. Aktuella föreläsningar hittas i vår händelsekalender på: horsel.fi/handelsekalender

Tillgänglighetstestare för teatrar

Inom projektet Tillgänglighetstestare rekryterar vi hörselskadade tillgänglighetstestare för teatrar bland våra medlemmar i huvudstadsregionen. Vi skapar grupper av 3-5 testare som tillsammans med vår koordinator ser teaterföreställningar på svenska i Helsingfors. Testarna får information på förhand om textning och t-slinga på teatrarna och testar hur dessa fungerar. Efter besöket samlar vi information om erfarenheten och informerar teatern om vad testarna kom fram till. Testarna utvärderar tillgängligheten på basen av frågor om skapas inom projektet. Vi erbjuder också teatrarna möjlighet för ett möte mellan teaterns representanter och testarna för att öka förståelsen för tillgänglighet som en del av teaterupplevelsen och ge teatrarna bättre insikt i hur deras tillgänglighetslösningar fungerar i praktiken.

Må bra-dagar för föreningar

Förbundet ordnar må bra-dagar för våra medlemsföreningar. Föreningarna har önskat att innehållet behandlar de fysiska och psykiska aspekterna kring en hörselnedsättning. Må bra dagarna består i varierande grad av självhjälpsövningar mot spänd nack- och axelmuskulatur, föreläsning i avslappnad lyssning och hur emotionell och fysisk återhämtning kan se ut. Kurserna ordnas i Åboland, Östnyland, Västnyland, Helsingfors, Sydösterbotten, Vasanejden, Korsholm, Nykarlebynejden och Karlebynejden.

Videoprojektet Lyssna för årskurs 7

Inom ramen för projektet Lyssna produceras en video och undervisningsmaterial om hörseln och vikten av att skydda sin hörsel. Videon och materialet kan användas självständigt av lärare och utnyttjas inom undervisning i ämnena biologi (anatomi), hälsokunskap eller musik. Materialet riktas till elever i årskurs 7-9 och används på skolan tillsammans med ämnesläraren.

Digital föreläsningsserie Vilse på vårdstigen

Under 2024 ordnas den femdelade föreläsningsserien Vilse på vårdstigen som ger vägledning inom hörselrehabilitering. Under fem digitala infotillfällen föreläser sakkunniga om hur hörselvården fungerar och vilken hjälp som finns att få. För dig som har börjat höra sämre och behöver vägledning längs vårdstigen, är detta en möjlighet att öka din kunskap och få konkreta råd. Tillfällena är avgiftsfria och riktar sig till alla intresserade. Informationen lämpar sig i synnerhet för personer som börjat höra sämre och funderar på hur processen inom sjukvården fungerar. Infotillfällena hålls på plattformen Zoom och skrivtolkas.

Kontaktperson: Tina Kärkinen, informatör
tina.karkinen@horsel.fi, tfn. 050 462 0056
Läs mer om serien och programmet på: horsel.fi/vilse-pa-vardstigen