IT & TEKNIK

Tekniken utvecklar sig snabbt, och det har underlättat vardagen för hörselnedsatta personer.

Det är däremot inte alltid det lättaste att hänga med, så på denna sida hittar vi det mest väsentliga inom IT & teknik som är hörselrelaterat.

Genvägar:

OLIKA TYPER AV HÖRAPPARATER

bte-apparat

BTE - Behind the ear (Bakom örat)

Vanligaste typen av hörapparat. Finns med olika typer av slangar och öroninsatser.

ci-cp1000

Cochleaimplantat - CI

För döva och gravt hörselskadade.

allt-i-orat

Allt i örat

Typ av hörapparat som är individuellt formad för örat. All teknik i örat.

OLIKA TYPER AV ÖRONINSATSER (ÖRONPROPPAR)

Det finns olika typer av öroninsatser som passar för olika ändamål.

SLANGAR

Bakom örat-apparaten är den vanligaste typen av hörapparat, och passar de flesta hörselnedsättningar. Plastslangen som leder ljudet kan se ut på olika sätt.

CROS-apparat

CROS-apparat är för ensidigt döva. Ser ut som en BTE-apparat, främsta funktion är att överföra ljudet från den döva sidan till den hörande sidan. Förbättrar lokaliseringen och hörbarheten av ljud.

BAHA

Benförankrad hörapparat för döva. BAHA använder en ljudväg som inte passerar hörselgången och mellanörat som vid normalt hörande. Istället utnyttjar man skallbenets förmåga att leda ljud, en BAHA-apparat kan användas till exempel om man inte har en hörselgång.

HÖRHJÄLPMEDEL

Kommunikator från Bellman & Symfon.

Kommunikator

En apparat som hjälper till att förstärka ljudet från omgivningen, t.ex. från personen som sitter mittemot en.

Blixtmottagare från Bellman & Symfon.

Varseblivningssystem

System med olika tillbehör. Hjälper till att uppmärksamma ringklocka, gråt från bebis, brandlarm och telefon.

Phonak ComPilot II.

Extern modul för streaming

Vissa hörapparater stödjer inte direkt anslutning till telefon, men det finns externa moduler som kan låta en få musik och samtal direkt i örat. Mera om modulen finns längre ner på sidan.

891135-Sennheiser-HD300-600x600

Ljudförstärkning till TV

Det finns olika alternativ för att få förstärkt ljud från TVn, både trådbundna och trådlösa.

Läs mera om hjälpmedel

Undrar vilka andra hjälpmedel det finns? Kanske du vill skaffa en kommunikator men vet inte vart du ska vända dig? Läs mera på länkarna nedan!

INNEHÅLL FRÅN TEKNIKBLOGGEN

Teknikbloggen: Förbättra din TV-upplevelse

Idag finns det olika hjälpmedel som underlättar tevetittande. Det kan vara en god investering att leta efter ett passligt hjälpmedel…

Teknikbloggen: Låt telefonen bli dina extra öron

Dagens telefoner blir mer och mer intelligenta. En sak som kan underlätta vardagen är en funktion som låter telefonen lyssna…

Teknikbloggen: Musikprogram för hörapparater

Visste du att det finns musikprogram för hörapparater? Om du letar efter bättre upplevelser av levande musik lönar det sig…

ANSLUTNINGSMÖJLIGHETER MED HÖRAPPARATER

hörapparater

Bluetooth-hörapparat

Många av hörapparaterna på dagens marknad har stöd för direkt anslutning till en smarttelefon via blåtand (Bluetooth). Med hjälp av detta kan man få telefonens ljud direkt till hörapparaterna, samt även justera volymen på hörapparaterna via telefonen. Hörapparater som stöds av iPhone kallas för MFi* och Androids motsvarighet kallas för ASHA**.

* Made for iPhone - gjord för iPhone
** Audio Streaming Hearing Aids - ljudströmning för hörapparater 

app

Applikationer för hörapparater

Det finns flera appar att tillgå för marknadens hörapparater. Appen tillåter dig i de flesta fall justera volymen, byta program och ibland även anpassa och skapa ditt eget program. Kontrollera med din instans som gett ut hörapparaten ifall det finns en app för just din hörapparat.

Phonak ComPilot II.

Extern modul för streaming

Det finns även ett antal hörapparater som inte stödjer direkt anslutning till ens telefon. Dock finns det då en möjlighet att införskaffa sig en extern modul som fungerar som en mellanhand. Den lilla manicken hänger man vanligtvis runt halsen, som sedan streamar (strömmar) ljud från telefon till hörapparaterna. Utseende, funktioner och tillgång beror på märket på hörapparaten. Som exempel finns Phonak ComPilot II (syns på bilden ovan) för användare av Phonak-hörapparater.

ios16-iphone13-pro-settings-control-center-hearing-callout1

Mobilen som kommunikator

Det finns ett antal smarta funktioner på iPhone och Android-telefoner. Ifall man använder sig av en iPhone som har möjlighet för anslutning till hörapparater så kan man använda sig av en funktion som kallas "Hör Allt". Den funktionen använder telefonens mikrofon för att sända ljudet till apparaterna. Perfekt på den bullriga restaurangen. Motsvarande funktion på Android kallas för "Google ljudförstärkare" och hittas på Google Play.

slingvaska

T-läge

Det klassiska anslutningsalternativet som finns på majoriteten av hörapparaterna är T-läget. Detta läge gör det möjligt att låta en talare på såväl mindre som större evenemang få sin röst hörd hos en hörapparatsanvändare direkt utan störande ljud. Läs mera om T-läget i vår teknikblogg HÄR.

apple-watch

Apple Watch

Ifall man använder sig av en iPhone ihop med kompatibla hörapparater så kan man ännu ta in en Apple Watch, en typ av smartklocka, med i ekvationen. Då kan man justera volymen och byta program direkt via klockan.

TJÄNSTER FÖR AUTOMATISK TEXTTOLKNING

Web Captioner (lägger ned hösten -23)

Web Captioner är en webbaserad tjänst som automatiskt skriver ner det du säger i realtid, det vill säga automatisk texttolkning. Web Captioner är gratis och kräver ingen installation, programmet körs direkt i din webbläsare.

Automatiska undertexter i distansmöten

Distansmöten förekommer idag allt oftare. Dessa program erbjuder möjligheten för undertexter som genereras automatiskt.

  • Microsoft Teams
  • Skype
  • Zoom (svenska på utvecklingsstadiet)

Google Transcribe

Google Transcribe (ljudtranskribering) är ett program som skriver ner det du och andra säger. Behändigt ifall man är i behov av texttolkning för ett kort möte, till exempel i kassan. Finns på Google Play.

Microsoft PowerPoint

När du presenterar i Microsoft PowerPoint så finns möjligheten att aktivera undertexter som genereras automatiskt.

NÅGONTING DU UNDRAR KRING IT & TEKNIK?

FRÅGA OSS!

Frågehörnan
SAMTYCKE
Jag accepterar att uppgifterna jag skickar sparas och behandlas av Svenska hörselförbundet för att genomföra beställningen. Uppgifterna delas inte med tredje part.
reCAPTCHA

post