HUR MÄRKER JAG ATT HÖRSELN BLIVIT SÄMRE?
- anhöriga påpekar att du hör dåligt
- svårt att höra dörrklockan
- du tycker att folk mumlar
- svårigheter att höra i telefon
- svårt att höra i folksamlingar
ORSAKER TILL HÖRSELNEDSÄTTNING
- Åldersbetingad hörselnedsättning - kan vara genetisk
- Otoskleros - hörselbenen kan mjukna och förbenas
- Tinnitus - öronsus
- Ménières sjukdom - yrselattacker, svindel, lock för örat, illamående
- Akustikusneurinom - godartad tumör på hörselnerven
- Hyperakusi - överkänslighet för ljud
- Bullerskador - en följd av långvarig exponering mot buller, eller ett resultat av ett kortvarigt, mycket starkt ljud
- Fysisk skada - t.ex. avsaknad av ytteröra
- Medfödd, oftast ärftlig hörselnedsättning
- Läkemedel - kemiska ämnen som påverkar eller skadar hörseln kallas ototoxiska. Oftast skadar de inneröras sinnesceller. Ototoxiska ämnen kan ge hörselskador som tinnitus, hörselnedsättning eller ljudöverkänslighet.
- Plötslig hörselnedsättnig ”sudden deafness” - hörseln försämras hastigt
- Vaxpropp - jämförbart med att ha en öronpropp i örat
VART VÄNDER JAG MIG?
- Egna hälsovårdscentralen, berätta att du vill göra ett hörseltest
- Arbetshälsovården
- Skolhälsovården
- Privata läkarstationer
Det är du som är specialist på din hörsel och i vilka situationer det är viktigt för dig att höra. Det är vid besöket hos audionomen som du skall berätta om din livssituation och dina intressen. Det här för att hjälpa audionomen att välja lämplig hörapparat just för dig.
Har du hörselnedsättning på båda öronen skall du ha två hörapparater. Detta för att behålla riktningshörseln.
Så här får du hörapparater inom offentliga vården
-
- Personer som behöver hörapparater kan få en utan kostnad via den offentliga hälsovården. Innan dess behöver man göra ett hörseltest till exempel vid sin egen hälsovårdsstation.
- Personer som behöver hörapparater kan få en utan kostnad via den offentliga hälsovården. Innan dess behöver man göra ett hörseltest till exempel vid sin egen hälsovårdsstation.
-
- Om det konstateras att du har ett behov av hörapparat, får du via primärvården en remiss till specialsjukvården. Inom specialsjukvården görs grundligare hörselundersökningar och hörapparater långas ut utan kostnad.
- Om det konstateras att du har ett behov av hörapparat, får du via primärvården en remiss till specialsjukvården. Inom specialsjukvården görs grundligare hörselundersökningar och hörapparater långas ut utan kostnad.
-
- En audionom hör hörseltest, provar ut och justerar hörapparater. Berätta för audionomen om utmaningar och behov när det gäller användning av hörapparaterna.
-
- Efter att en person fått hörapparater behövs de oftast ställas in flera gånger. Detta eftersom det är först när du tar den i bruk som du märker hur den passar örat och vilken vilken ljudvolym som är passlig för dig.
Det är också möjligt att skaffa hörapparater från privata serviceproducenter, men då står kunden för alla kostnader själv.
HÄR kan du ladda ner vår guide för utlämnande av hjälpmedel!
HÖRAPPARATER
Olika tillverkare av hörapparater gör likvärdiga hörapparater och de har alla många olika modeller. Den snabba tekniska utvecklingen gör att nya modeller kontinuerligt kommer ut på marknaden.
Välfärdsområden gör upphandlingar angående vilka hörapparater som delas ut i distriktet. Det finns olika program som kan sättas in på dina hörapparater t.ex. för att avskärma onödiga ljud i en bullrig miljö, för att lindra tinnitus eller för att bättre höra TV och musik.
Här kan du se vilka hörapparater som finns tillgängliga i ditt område.
REALISTISKA FÖRVÄNTNINGAR
Var beredd på att det kan ta lite tid att bli van vid den nya ljudbilden. När hörapparaterna är rätt inställda så märker du snart att du uppfattar mycket mer av vad som sägs omkring dig.
Förvänta dig inte att hörapparaterna ska ge dig ”normal” hörsel, i så fall kommer du att bli besviken. Hörapparater är små datorer som är väldigt bra på att förstärka ljud, men ingen hörapparat kan reparera skadade sinnesceller.
BAKOM-ÖRAT-APPARATER
Bakom örat-apparaten är den vanligaste typen av hörapparat, och passar de flesta hörselnedsättningar. Ljudet leds från apparaten genom en plastslang vidare till öroninsatsen, som sitter placerad i hörselgången.
CROS-APPARATER
är en möjlighet för ensidigt döva. CROS-apparater ser ut som vanliga bakom-örat-apparater. Med CROS-apparater får ensidigt döva möjlighet att uppfatta ljud på den döva sidan och därmed möjlighet till bättre taluppfattning och riktningshörsel.
ALLT I ÖRAT-APPARATER
sitter i hörselgången och all teknik är samlad i ett individuellt formgjutet skal.
OLIKA TYPER AV ÖRONINSATSER (ÖRONPROPPAR)
T-SPOLE
är en viktig funktion som bör finnas i dina hörapparater. En T-spole är till för att du skall kunna höra via T-läge i utrymmen som har en induktionsslinga. När du hör via T-läge där induktionsslinga finns hör du inget annat än den som talar i mikrofonen.
Du kan ansöka om
individuell rehabilitering från FPA
Du kan ha rätt till multidisciplinär individuell rehabilitering som ordnas av FPA om du har en hörselnedsättning. Individuell rehabilitering enligt prövning omfattar högst 15 dygn. Den individuella rehabiliteringen kan också utgöras av anpassningsträning och omfatta 5 dygn. Rehabiliteringen ordnas i serviceproducentens lokaler. Du kan övernatta på rehabiliteringsstället eller bo hemma och åka till rehabiliteringen varje dag.
FPA ordnar individuell rehabilitering för personer med en omfattande sjukdom som medför olika svårigheter. Syftet med hörselrehabiliteringen är att skapa goda förutsättningar för att upprätthålla funktionsförmågan, få vardagen, arbete eller studierna att fungera. I rehabiliteringen ingår både individuellt program och grupprogram.
Så här ansöker du om rehabilitering
För att kunna ansöka om rehabilitering behöver du ett läkarutlåtande B som innehåller en rekommendation om rehabilitering. Läkarutlåtandet får vara högst ett år gammalt. Fyll i ansökan om rehabilitering (KU 132r), och skicka ansökan och läkarutlåtande i MittFPA. Ansökningsblanketten finns på nätet på adressen fpa.f/blanketter.
Rehabiliteringen är gratis och ansökan kan göras året om. Du kan också ha rätt till rehabiliteringspenning för tiden med rehabilitering. FPA ersätter också resekostnader som rehabiliteringen medför.
Hörselrehabiliteringen i Finland sker tyvärr enbart på finska, men svenskspråkiga har möjlighet och rätt att delta med en tolk i rehabiliteringen.
Mer information om individuell rehabilitering enligt prövning hittar du på webbsidan:
fpa.f/multidisciplinar-individuell-rehabilitering
Du kan också skicka ansökan per post.
Skriv under ansökan och posta den tillsammans med bilagorna till adressen:
Folkpensionsanstalten
PB10
00056 FPA
ANDRA HJÄLPMEDEL
- Varseblivningssystem för hemmet med dörrklocka, brandvarnare, telefon och väckarklocka.
- Hörlurar för TV eller för streaming direkt till hörapparaterna.
- T-slinga för telefon eller för streaming direkt till hörapparaterna.
- Kommunikator, samtalsförstärkare. Kan användas med hörlurar utan hörapparat.
- Konferenssystem för bättre hörbarhet på möten.
- Man kan ansöka om skrivtolkning från FPA.
LÄS MERA HÄR!