Textning och nödtextmeddelanden

Det finns olika sätt att sända nödmeddelanden för personer med hörselnedsättning. Nedan hittar du information om hur du går till väga.

Ett nödmeddelande kan sändas som ett SMS till nödnumret 112

Tjänsten för nödtextmeddelanden är främst avsedd för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.

Ett nödtextmeddelande kan endast skickas från ett telefonnummer som registrerats på förhand. Förhandsregistreringen görs på webbplatsen suomi.fi som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata administrerar.

Så här skriver du ett nödmeddelande

I ett textmeddelande måste nödcentraloperatören ställa den hjälpbehövande samma frågor som under ett nödsamtal och göra den lagstadgade riskbedömningen för förmedlingen av hjälp. För att försäkra sig om att få hjälp i rask takt lönar det sig att lämna så mycket information som möjligt redan i det första meddelandet.
Efter det första meddelandet begär nödcentraloperatören nödvändiga tilläggsuppgifter.

 

Ditt sms ska innehålla

  1. Kommun och exakt adress

    I det första SMS:et anger du en så exakt adress som möjligt.

  2. Vad har hänt?

    Förklara kort vad ditt nödsamtal handlar om.

  3. Eventuell ytterligare information om händelsen

    Ange ytterligare information om det behövs.

  4. Anmälarens namn

    I slutet anger du ditt eget namn.

Ring, om du kan

Ett telefonsamtal är tekniskt sett ett säkrare alternativ än ett textmeddelande på grund av att det till exempel kan förekomma fördröjningar i förmedlingen av textmeddelanden eller också kan telefonens minne vara fullt. Som textmeddelanden betraktas endast sådana textmeddelanden som avses i informationssamhällsbalken, inte exempelvis WhatsApp-meddelanden.

Nödtextmeddelanden kan inte sändas från en telefon som inte har ett SIM-kort. Sms från telefoner med utländskt abonnemang förmedlas inte till nödcentraler i Finland.

Möjligt att nå nödcentralen via chatt från och med 2025

Från och med år 2025 blir det möjligt att chatta med nödnumret 112. Nödcentralsverket tar då i bruk ett nytt sätt att lämna nödmeddelanden, textinmatning i realtid (RTT). Detta innebär att nödcentraloperatörer kan kommunicera via skriftliga meddelanden i realtid.

I nuläget används en tjänst där man kan göra en nödanmälan per sms. Till skillnad från den nuvarande tjänster kräver RTT ingen registrering på förhand.

Nödmeddelande i realtid genom textinmatning är avsedd i synnerhet för personer som har problem med hörseln eller med att tala och som hittills har använt nöd-SMS som nödmeddelandemetod.

Text som skrivs i RTT förmedlas omedelbart tecken för tecken. Allt det som skrivs och tas bort visas i realtid i båda riktningarna, även dina feltryckningar och borttagning av dem. Tjänsten är gratis och det enda du behöver är en smarttelefon.

När du ringer nödnumret 112, ger telefonens operativsystem automatiskt användning av RTT som alternativ till tal. Den nya nödanmälningsmetoden baserar sig på kraven i EU:s tillgänglighetsdirektiv och därmed Finlands lagstiftning. Syftet med tillgänglighetsdirektivet är att främja möjligheten för alla och i synnerhet personer med funktionsnedsättningar att självständigt kunna sköta sina ärenden i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.