Stöd för dig som är närstående
till en person med hörselnedsättning

Att vara närstående till en person med hörselnedsättning

Det kan kännas jobbigt när en närstående inte hör som förut. Det kan uppstå missförstånd och skapa frustration hos både den som hör dåligt och närstående. Att en i familjen hör dåligt påverkar hela familjen brukar man säga. Det är viktigt att närstående får kunskap och stöd för att utveckla fungerande kommunikationsstrategier tillsammans med den anhöriga.

Anhöriga är ofta de som först lägger märke till hörselnedsättning
En hörselnedsättning sker successivt och man vänjer sig vid att höra allt sämre. Därför kan det vara svårt att själv inse när det är dags att ta tag i problemet. Det är vanligt att närstående är de som först inser att du har börjat höra sämre och att det kan löna sig att söka hjälp för hörselnedsättning.

Anhöriga spelar en viktig roll när det gäller vårdrelationen vid hörselrehabilitering
Det är viktigt att närstående involveras i rehabiliteringsprocessen inom hörselvården och att deras erfarenheter tas i beaktande. Anhöriga hålls bäst informerade om de olika faserna i rehabiliteringen om de deltar i besök inom hörselvården.

4W6A8238

Vill du delta i en samtalsgrupp eller stödgrupp för anhöriga?

Hör av dig till Svenska hörselförbundet på e-post: kansli@horsel.fi

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT SÖKA HJÄLP FÖR HÖRSELNEDSÄTTNING?

Hörseln har stor betydelse för vår hälsa. Att få hörselvård i rätt tid förebygger ohälsa och skapar förutsättningar för delaktighet och livskvalitet. Att behöva koncentrera sig på att något sägs istället för vad som sägs tar väldigt mycket kraft och har många negativa hälsoeffekter.

Hörselnedsättning påverkar kommunikationen

Att inte höra kan leda till missförstånd eller informationsmissar och påverka relationer negativt.

Mindre socialt deltagande

Obehandlad hörselnedsättning kan leda till att man drar sig undan socialt, vilket kan leda till isolering, depression och försämrad livskvalitet.

Hörselnedsättning påverkar kommunikationen

Att inte höra kan leda till missförstånd eller informationsmissar och påverka relationer negativt.

IMG_2373

Forskning visar att det ofta dröjer upp till tio år innan människor med hörselnedsättning söker hjälp.

HUR KAN MAN STÖDJA SIN ANHÖRIGA ATT SÖKA HÖRSELVÅRD

Prata med din anhöriga och berätta hur det är för dig när hen inte hör

Fråga vilka problem din anhöriga upplever, vilka rädslor och farhågor personen har.

Diskutera vilken hjälp och vilka hjälpmedel som finns att få

Visa bilder på hur dagens hörapparater ser ut och hur de fungerar. De är väldigt små, mycket avancerade datorer som har stor kapacitet att på olika sätt underlätta hörandet. De allra flesta hörselskador kan inte botas men hörapparater hjälper en att igen kunna delta i samtal och vara en del av det sociala livet. De 9 vanligaste hörhjälpmedlen - Svenska hörselförbundet (horsel.fi)

Delta i kurser tillsammans

Delta tillsammans med din närstående i någon av hörselförbundets ”parkurser” där man träffar andra i liknande situation och kan utbyta erfarenheter och lära sig både av kursledare/föreläsare och varandra.

Boka ett hörseltest tillsammans! Är man över 60 år är det bra att testa hörseln regelbundet.

Här finns information om hur man söker hörselvård i de tvåspråkiga välfärdsområdena Välfärdsområden - Svenska hörselförbundet (horsel.fi)

horsel

Följ med din anhöriga på vårdbesök

Anhöriga spelar en stor roll inom hörselrehabiliteringen. Som anhörig kan du stödja en person med hörselnedsättning genom att följa med på besök inom hörselvården. Du kan samtidigt få en större förståelse för hur det är att ha en hörselnedsättning och hur du kan stödja din närstående. Många gånger är det den närstående som har bättre koll på vilka situationer man inte hör i. Dessutom är det bra att flera personer hör informationen som ges, det är mycket ny information att ta till sig.

SAMTAL MED EN PERSON SOM HAR NEDSATT HÖRSEL

• Välj en lugn plats med bra belysning och god akustik. Stäng av bakgrundsljud om möjligt. Fråga hur du kan underlätta samtalet.

• Placera dig nära personen och så att hen kan se din mun och avläsa dina läpprörelser. Tänk på att inte hålla handen för munnen när du talar och att helskägg kan försvåra läppavläsning.

• Fånga uppmärksamheten genom ögonkontakt eller genom lätt beröring. Ropa aldrig från något annat rum, det fungerar inte.

• Rätta missförstånd på ett vänligt sätt.

• Upplys om samtalsämnet plötsligt ändras, det kan vara svårt att följa om man hör dåligt.

• Tala lugnt och tydligt. Skrik inte utan använd normal samtalston. Artikulera och rör på läpparna men överdriv inte läpprörelserna.

SAMTAL MED EN PERSON SOM HAR NEDSATT HÖRSEL

Här kan du ladda ner en pdf med samtalstips.  

Ladda ner PDF
Beställ broschyr

• Upprepa meningen med andra ord om personen inte hör. Upprepa inte samma sak flera gånger utan försök att formulera dig på ett annat sätt.

• Om flera är med och samtalar, prata en i gången.

• Berätta varför folk skrattar. Säg inte: ”Det var inget viktigt.” Att höra fel är inget misslyckande och ibland kan vi se humorn i missförstånd. Hjälp till så att personen med hörselnedsättning inte känner att det är något att skämmas för.

• Ge viktig information skriftligt, som klockslag och datum. Du kan lätt skriva ner sådant som sms eller chat och skicka direkt till personen. De flesta mobiler har också röst-till-text-funktion som fungerar bra i lugna miljöer. Man kan också ladda ner en gratis transkriberingsapp som omvandlar tal till text.

• Att ringa videosamtal istället för vanliga telefonsamtal underlättar väldigt mycket eftersom personen då ser dig och kan avläsa läpparna.

Tänk på att din anhöriga inte kan delta i samtal eller uppfatta ljud på samma sätt som normalhörande.

STÖDMATERIAL

Här finns broschyrer och informationsmaterial att beställa eller ladda ner.
Dokumentbank

Svenska hörselförbundet och dess medlemsföreningar ordnar mycket aktiviteter, kurser och informationstillfällen för personer med hörselnedsättning och anhöriga.
Det aktuella kursutbudet och annat som händer i förbundet hittar du via länken nedan.
Händelsekalender

Här finns kontaktuppgifter till alla de svenska hörselföreningarna i Finland. Som medlem i en hörselförening kan du delta i aktiviteter som är hörseltillgängliga. En bra idé är att gå tillsammans med din närstående på dessa aktiviteter.
Svenska hörselförbundets medlemsföreningar

Svenska hörselförbundet rf arrangerar årligen gruppverksamhet för svenskspråkiga hörselskadade personer.
Kursverksamhetens målsättning är att ge hörselskadade och anhöriga verktyg för en fungerande vardag och bättre livskvalitet. Våra olika temakurser erbjuder kamratstöd, kunskap om hörsel samt fysiskt och psykiskt välmående. Sakkunnig kurspersonal undervisar, föreläser och berättar om hörselskador samt leder diskussioner om bland annat attityder till hörselskadan. Du behöver inte vara medlem i en hörselförening för att delta i våra kurser.
Svenska hörselförselföbundets kurser