Medlemsordet: Några tankar om livskvalitet

Livskvalitet är den upplevda känslan av att leva ett bra och njutbart liv. En funktionsnedsättning eller sjukdom behöver inte vara ett hinder. Upplevd god livskvalitet är individuell. Ingen utomstående kan komma och påstå att du mår bra eller dåligt. Människans grundbehov är mat, sömn och social samvaro. Känner vi dessutom på oss att vi har en roll och en mening i livet är många grundbultar på plats för ett gott liv. Vi har mycket forskning om vad som inverkar på livskvalitet och hälsa. Livsmiljön är avgörande för trivsel, livskvalitet och hälsa.

Det gäller bland annat boende, naturen, logistik, närhet till livsviktig service och social samvaro. Med andra ord ett aktivt liv med kultur, natur och motion – tillsammans! Den aktiva har mindre risk att drabbas av cancer, infektioner, hjärtsjukdom, demens och stroke. Den förväntade livslängden är upp till tio år längre i jämförelse med de inaktiva – och det är kvalitativa år! Det här kom jag fram till då jag gjorde en meta-analys (genomgång av forskningsrapporter) för 10 år sedan. Detta har besannats med allt mer forskning de senaste åren.

En förutsättning för att kunna leva socialt aktivt och ta del av stimulerande musik är god hörsel. Det är därför så viktigt att ha på sin hörapparat från morgon till kväll för att hålla hjärnan aktiv och få vårt minnescentrum att växa. Vardagens alla små ljud har stor betydelse. Våra egna steg, tidningens prassel, fågelsången, vindens sus i naturen – allt stimulerar minnet och motverkar depression. Framtidstro är en viktig förutsättning och kräver en hållbar ekonomi samt tillgång till vård och omsorg på modersmålet. Är dessa förutsättningar i skick minskar stress och ångest, vilket ger en god trygghetskänsla och hälsa.

Det är samhällets roll att skapa dessa förutsättningar. Ett gott liv beror alltså på en själv och på samhället. Den gemenskap som familjen ger kompletteras bra av frivilligorganisationernas utbud av människomöten mellan likatänkande. Dessa berörande möten aktiverar belöningssystem i hjärnan som ökar halten av lyckohormonerna oxytocin, dopamin och endorfin.

Förutom stimulans av hjärnan sparkar dessa hormoner i gång vårt immunsystem, så att vi får mindre infektioner och cancer. Ensamhet, isolering och depression är de största fienderna till ett gott liv. Vi kan alla minska dessa stressfenomen genom att bjuda in de ensamma till våra stimulerande mötesarenor. Empati, nyfikenhet och ett livslångt lärande ger det slutliga innehållet i ett bra liv.

Pehr Löv
Pensionerad läkare, ordförande för Nykarlebynejdens hörselförening rf

Texten har publicerats i Vi hörs 2/2023