Teknikhörnan: Bättre textning med Web Captioner

Det är idag möjligt att få automatisk text på flera olika plattformar och applikationer såsom Teams och Zoom. Mer och mer ser vi att svenskan börjar stödjas som automatiskt textningsspråk på många plattformar.

Vi vill tipsa om en webbsida som heter Web Captioner (webcaptioner.com), en gratis tjänst som inte kräver någon nedladdning av ett separat program. För att fungera behövs endast nätuppkoppling, webbläsaren Google Chrome och en dator med mikrofon, eller en extern mikrofon kopplad till datorn.

Web Captioner stödjer svenska och är ett lättanvänt program som via datorns mikrofon fångar upp tal som sedan omvandlas till stor lättläst text på skärmen. Tekniken bakom detta är artificiell intelligens, ett aktuellt ämne i dagens läge.

Den artificiella intelligensen använder sig av röstigenkänning när vi talar, och hämtar sedan information från en stor bas med språk och dialekter.

Eftersom finlandssvenskan skiljer sig från svenskan i Sverige så har alla tjänster med automatisk texttolkning som erbjuder svenska en stor utmaning i att fånga upp vårt språk på ett högkvalitativt sätt, men en sak som är viktig att komma ihåg är att den artificiella intelligensen hela tiden utvecklas. Det medför att tolkningen av finlandssvenska utvecklas till det bättre för varje dag som går om vi aktivt använder tolkningen.

Vi hoppas att utvecklingen går snabbt framåt så att vi kan få ett komplement till våra skrivtolkar. Att ha en skrivtolk vid ett större evenemang är guld värt, men att boka en skrivtolk för ett bankärende på 5 minuter kan kännas onödigt. Där hoppas vi att den automatiska texttolkningen får komma in som ett komplement.

Testa gärna där hemma!


Web Captioner?

  • Gratis tjänst som kan användas för att texta ett samtal. Tal via datorns mikrofon eller extern mikrofon omvandlas till text. Texten kan sparas och redigeras.
  • För att fungera behövs:
    1) Internetuppkoppling
    2) Webbläsaren Chrome, som kan laddas ner gratis
    3) En dator med mikrofon eller extern mikrofon kopplad till datorn
  • Web Captioner lär sig under samtal. Texten blir mer exakt ju längre samtalet pågår. Den uppfattar sammanhanget och textar därefter.

Detta inlägg publicerades först i förbundets medlemstidning Vi hörs 2/23.