Tinnitus – som en vrålande flygplansmotor

Anna Säll befinner ler mot kameran och håller en kaffemugg i handen. Hon befinner sig ute i naturen och solen skiner. I bakgrunden syns träd och blå himmel.
Då tinnitus är som jobbigast går Anna Säll gärna ut på promenader. Den dagliga rutinen går ut på att vara snäll mot sig själv, ge sig tid och inte ha en hög press hela tiden.

En vårdag konstaterade Anna Säll att hon inte hörde just någonting alls på sitt högra öra och att hon hade ett högt oljud i örat, konstant.

Allt började 2018. Då hade Anna Säll en besvärlig livssituation. Det var mycket på jobbet, hon hade en skilsmässa bakom sig och tre minderåriga barn. Hon kände sig nersliten och började känna av stressymptom, hade problem med magen och ofta huvudvärk.

Den våren skulle hon resa i väg på en utbildning. När hon kom tillbaka från resan kände hon att hon började ”tappa greppet” och kände sig trött. Anna noterade att hon inte riktigt hörde och det fanns ett enträget oljud i högra örat.

–  Det gick väldigt snabbt och kändes riktigt skrämmande. ”Oj det har hänt någonting här” tänkte jag. Jag har ett väldigt högt ljud på min tinnitus, som att stå bredvid en vrålande flygplansmotor. Jag tyckte att jag inte hörde annat än tinnitusoljudet med det högra örat. Det gick inte att komma undan.

Hörapparaten ger hjälp

Tidigare hörseltest hos arbetsplatshälsovården hade visat en svag nedsatt hörsel men det var inget hon hade funderat på, det hade inte känts viktigt. Nu kontaktade hon företagsläkaren igen. Det gjordes ett hörseltest som visade att hörseln var dålig och hon fick remiss till hörselenheten. Där gjordes en undersökning med magnetkamera, MR undersökning av hjärnan. Anna var orolig, tänkte att hon hade en tumör. Allt hade gått så snabbt och hon hörde ju inget alls på höger örat, endast tinnitusoljudet. Det visade sig att hörseln var kraftigt nedsatt, hon var nästan döv på höger öra, men där fanns ingen tumör.

Anna Säll var sjukskriven hela sommaren. På hösten jobbade hon från och till och var sjukskriven några månader. På hösten fick Anna komma till en audionom som provade ut en hörapparat till henne.

– Den hjälper mig jättemycket. Läkaren sa att det kan ta ett bra tag innan man vänjer sig. Ljudet låter lite konstigt, men jag tyckte det gick snabbt att vänja sig vid hörapparaten. Nu är jag ogärna utan den. På dagarna använder jag den alltid.

 

Anna tycker att det bästa med hörapparaten är att trots att hon hör dåligt också med hörapparaten, så hämtar den in så mycket vardagsljud att hennes tinnitus får konkurrens, den bäddar in tinnitusljudet.

– Det gör att ljudbilden känns skönare, säger hon.

Dagliga rutiner

Anna har en grav tinnitus av grad tre och den låter konstant. Då tinnitus är som jobbigast går hon gärna ut på promenader. Det kan vara att hon går utan lurar men ofta lyssnar hon till någon podd och lite prat, för att inte endast höra tinnitusoljudet

Hon har jobbat mycket med sin personliga utveckling för att kunna acceptera sin tinnitus och komma bort från oro och stress. Hon har skapat rutiner för sig. Dagen börjar med yoga i en kvart, hon stretchar, töjer och vrider på nacken. Dessutom mediterar hon i tystnad.

– Det skapar lite skydd mot ljudet och stressen som kommer med ljudet. Det får mig att känna mig i balans mentalt, känna ett lugn. När jag känner mig lugn blir tinnitusoljudet inte så himla jobbigt.

Vistas hon i en väldigt hög ljudnivå får hon ibland känslan av att hon bara måste ut. Hon måste få vara där det är tyst, en liten stund.

Anna säger att den dagliga rutinen går ut på att vara snäll mot sig själv, ge sig tid och inte ha en hög press hela tiden. Det är egentligen viktigt för alla människor. Alla behöver tid till att varva ner ibland.

”- Kanske är det så att jag tappade halva min hörsel för att jag skulle lära mig att lyssna inåt? Att känna efter… Att inte upprätthålla en fasad? Det tror i alla fall jag och jag övar mig på det varje dag.”

Tillmötesgående arbetsgivare

På Annas arbetsplats var man mycket tillmötesgående.

– Jag fick säg hur jag ville ha det. Alla har inte den turen! Ingen visste så mycket om hörselnedsättning och tinnitus. Tidigare fanns det ingen där som var hörselskadad. Man frågade mig hur jag ville ha det och vad som skulle funka för mig.

Anna Säll jobbar i ett så kallat kontorslandskap. Det har ändå ordnats så att Anna fått tillgång till ett rum som hon ibland kan gå in i och stänga dörren bakom sig om hon känner att hon behöver ha lugn och ro omkring sig.

– När jag kom tillbaka från sjukledigheten hade de renoverat på arbetsplatsen. Heltäckande matta hade satts in och tygdraperier hängts upp för att dela av. Det dämpade ljudnivån väldigt mycket. Dessutom fick jag jobba hemifrån på fredagar. De är väldigt fina mot mig på jobbet.

Anna berättade för dem hon jobbar med att det underlättar för henne att höra, om hon sitter så att hon ser ansiktet på dem hon pratar med.

Mamma vilar
Hemma var barnen också mycket förstående. Hela sommaren tog alla det riktigt lugnt.

– Mamma vilar, mamma ligger ute på filten och vilar, mamma vilar på soffan, sa de jämt till varandra. Redan när sommarlovet började och alla barnen skulle vara hemma bestämde vi att göra det lätt för oss. Ingen märkvärdig mat, barnen kunde själva steka korv om de var hungriga, de var väldigt enkelt, säger Anna.

– Nu är allting som vanligt igen. Det enda de märker nu är att jag kan få panik ifall det låter väldigt mycket. Om de pratar högt eller det är hög ljudnivå, det fixar inte jag.

Och jag hör ju inte allting. Till exempel om barnen är i ett annat rum och försöker få kontakt med mig, ”Mamma hör du inte?” Nej, det gör jag ju inte! Jag hör fel och jag svarar fel… Ja det kan bli väldigt komiskt ibland. Men de har vant sig, skrattar Anna

Det händer också att Anna ber personalen på ett café eller en restaurang att sänka ljudnivån på musiken som spelas.

– Det har faktiskt aldrig ännu hänt att de inte skulle ha sänkt ljudet eller sagt nej. Jag brukar peka lite mot min hörapparat, ”O ja, så klart, då ska vi vrida ner ljudet,” säger de. De tänker inte på att de spelar musik så hög. Ungdomar är så vana vid att det låter hela tiden. Men jag hör inte vad mina vänner vid samma bord säger om det är hög musik. Det här fungerar ju inte på ett diskotek, då får jag nog gå hem i stället.

– Men sanningen är den att jag verkligen älskar musik och att dansa! Det händer att jag följer med på nattklubbar eller barer och står ut med jättehög musik, för att få umgås och dansa. Nästa dag får jag betala genom ännu värre ringningar i öronen och trötthet, men då tycker jag det är värt det.

Hörapparat och avslappning hjälper bäst

Anna Säll har även provat på några olika alternativa behandlingar men inte fått någon hjälp för sin tinnitus av det. Hon tror inte heller att hon kommer att hitta den magiska behandlingen som gör att hon helt plötsligt kommer att höra igen eller att tinnitus kommer att försvinna.

– Nu är det som det är och det får jag leva med. Men jag provar gärna olika metoder även om det inte har hjälpt hittills. Många av metoderna är i alla fall väldigt sköna för stunden. Till exempel massage och akupunktur.

Hörapparaten och all form av avslappning är det som hjälper Anna Säll bäst. Hon är tacksam för att hon har kunnat acceptera att det hela tiden låter i hennes öra och att hon inte ständigt behöver vara medveten om det. I början tänkte hon på oljudet hela tiden. Nu har hjärnan på något sätt vant sig vid oljudet.

Efteråt har man berättat för Anna att hennes hörselproblem är stressrelaterad. Kroppen har många olika sätt att reagera på stress. I Annas fall blev det hörsel och tinnitus.

Anna Sälls tips:
Försök hitta balans. Ge dig själv en stunds stillhet.
Ge dig själv några minuter sittande i tystnad eller med meditation, yoga eller en promenad i skogen. Det skapar en mental sköld mot stress och oro.

Fakta

Anna Säll

  • Projektledare inom digital marknadsföring
  • Anna Säll är 47 år och bor växelvis med sin tre tonårsbarn två veckor på landet utanför Växjö i Sverige och två veckor i Växjö med sin pojkvän.
  • Hon jobbar med digital marknadsföring hos ett företag, som säljer bokföringsprogram.
  • Som sina fritidsintressen nämner hon yoga, promenader och löpning. Läser gärna och lyssnar på poddar, träffar och äter middag tillsammans med sina vänner.

Text: Gita Lindholm
Bild: Anna Säll