Tinnitus slutar ju inte för att jag blir arg

Nicklas Hägen står i förgrunden och tittar bort från kameran. Han har en grön jacka på sig och bär glasögon. I bakgrunden ser man grå himmel och nedanför honom syns ett tåg på tågrälsen.
Nicklas var den som alltid använde öronproppar under konserter, fast ingen annan gjorde det. Ändå blev tinnitus gradvis en bestående del av hans tillvaro.

Nicklas Hägen har levt med tinnitus i över 15 år. Detta är något han delar med minst en tiondedel av den finländska befolkningen. Under åren har det ständigt närvarande pipet i öronen blivit en del av vardagen och han lägger inte alltid märke till det. Men ibland kan jakten på tystnaden orsaka frustration. För Nicklas är det viktigt att acceptera det han inte kan förändra och fokusera på att må bra. 
Ett konstant, högt och gällt elektroniskt pip ackompanjerat av ett mer behagligt sus, så beskriver Nicklas själv sin tinnitus. Omgiven av trafikbuller och stadens ljud gör sig tinnitus sällan påmind. Han tänker inte alltid på det där pipet och suset i öronen, men det finns alltid där.

  • Pipet är det mest irriterande och det som jag oftast hör. Men eftersom jag bor så urbant och det är trafik runtomkring en hela tiden, behöver jag inte alltid mötas med det. Suset försvinner i bakgrundsljud som trafiken, så det är inget som jag alltid registrerar.

Det är i stunder som när han åker ut till skärgården, och omges av naturens lugn, som han märker det allra bäst.

– En lugn höstkväll i skärgården när inte löven prasslar eller fåglar för oljud märker jag tinnitusen allra bäst. Då kan jag bli rejält irriterad på att det aldrig är tyst.
Nicklas har alltid varit mån om att skydda sina öron eftersom han har ljudkänsliga öron. Han var den som alltid använde öronproppar fast ingen annan gjorde det under konserter. När han spelade musik med sina kompisar märkte han att trummisens cymbalslag gjorde ont i öronen. Som en person med stort musikintresse var det inte ovanligt att det pep i öronen en söndag efter lördagens konsertbesök. Men efter en tid försvann inte pipet och gradvis blev det en bestående del av tillvaron.
– Det är svårt att ta ställning till hur vardagen skulle se ut utan tinnitus, för det är redan en så naturlig del av tillvaron. Det att det piper i öronen är såklart en stressfaktor, men så länge som jag lyckas förhålla sig till den så är det svårt att säga om det påverkar mig över huvud taget. Om jag skulle ha grav tinnitus hela tiden så skulle det förstås vara svårare att förhålla sig till det, säger han.

Förutom tinnitus har han även nedsatt hörsel som gör att han har svårt att uppfatta höga frekvenser.

– Det jag märker är att jag inte hör lika bra som alla andra. Skarpa ljud mjukas upp eftersom jag inte hör de höga frekvenserna lika bra. Det blir lite grötigt och om det är mycket oljud runt omkring försvinner rösten lätt in i bakgrundsljudet. Å andra sidan är det svårt att säga vad som beror på tinnitus och vad beror på hörselnedsättningen.
Tränat öra 

Nicklas arbetar i allmänhet som chefredaktör men är för tillfället studieledig. I sitt arbete har han bland annat jobbat med att mixa podd-avsnitt. Han berättar att han lärt sig att inte mixa de höga frekvenserna enligt det som han själv hör, eftersom det då kan det bli väldigt diskant för någon annan. Han är därför försiktig med att justera ljudnivåerna. I detta sammanhang har han upplevt att hans musicerande har varit till en fördel. Han menar att han trots sin tinnitus och hörselnedsättning hör bättre än sina kollegor, eftersom han är tränad att höra specifika saker. Han har märkt att personer med så att säga normal hörsel inte alltid hör om det är en bra mix eller inte.
– Det är en fördel att jag har tränat min hörsel under alla dessa år för det gör att jag kan registrera ljud som andra inte hör. På många sätt hör jag vissa saker mycket bättre än personer med normal hörsel, för de är inte vana att registrera hur ett bra ljud låter. Människor är i allmänhet så otränade på ljud och är inte vana att lyssna, säger han.
Inställningen avgörande  

Trots att tinnitus är något han har lärt sig att leva med finns det stunder då det där pipet i öronen påverkar hans välmående. Att aldrig riktigt hitta tystnaden kan stundvis orsaka frustration och kännas irriterande. I de där stunderna brukar han lindra sin tinnitus genom att lyssna på olika tinnitusdistraktioner såsom monotona ljud via streaming-tjänsten Spotify. Fast det funkar så där, medger han. Det som har hjälpt honom mest är att fokusera på sin egen inställning och att inte låta tinnitusen vinna över honom.
– Det slutar ju inte för att man blir arg. Det man kan göra är att arbeta på sin acceptans och försöka må bra. Det bästa är att fokusera på något annat och inte tänka på att det piper i öronen. Det skulle vara otroligt skönt om det skulle vara tyst emellanåt. Men eftersom det inte går att göra något åt så får man försöka leva med det. Om jag börjar tänka på det och slåss med det så blir jag frustrerad. Det är bara att acceptera att ljuden finns där.

Inforuta

Nicklas Hägen
Ålder: 43.
Bor i: Åbo.
Sysselsättning: Är för tillfället studieledig från sin tjänst som chefredaktör och studerar psykologi vid Åbo Akademi.
Gör på fritiden: Har inte så mycket fritid men sysslar annars med musik, motion av olika slag, orienterar och landsvägscyklar.

Inforuta

Cirka 15% av befolkningen har tinnitus. Orsakerna till tinnitus kan vara subjektiv, sensorisk, somatisk eller objektiv. Tinnitus kan även orsakas av vissa läkemedel. Om tinnitus beror på till exempel spänningar i nackmuskulaturen eller käken, kan konkreta åtgärder ge omedelbar verkan, men i många fall beror tinnitus på andra omständigheter, till exempel att man blivit utsatt för buller. Läs mer om behandlingar på Svenska hörselförbundet rf:s webbsida www.horsel.fi under rubriken hörselsjukdomar.

Text & Bild: Tina Kärkinen