Lyssna säkert och vila öronen
Att lyssna med hörlurar under långa perioder och på hög volym ökar risken för permanenta hörselskador som tinnitus, ljudkänslighet eller hörselnedsättning.
Svenska hörselförbundets kampanj Vila öronen uppmuntrar till att ta hand om sin hörsel och ge sina öron vilopauser då och då. Vårt mål är att öka medvetenheten om vikten av säkert lyssnande för att förebygga hörselskador.
Nedan hittar du information om riskerna med långvarig exponering för höga ljud samt praktiska tips för att skydda hörseln. Du kan även ladda ner material som kan spridas på sociala medier eller delas ut till exempel i skolor.
Att lyssna för länge och för högt kan orsaka hörselskador
Det har blivit allt vanligare att vi använder hörlurar i vår vardag för att lyssna på musik, e-böcker och poddar.
När vi lyssnar för länge finns det en risk att vi gradvis höjer volymen utan att märka det. Detta kan leda till att vi vänjer oss vid för höga ljudnivåer.
Att lyssna för länge och för högt med hörlurar kan orsaka permanenta hörselskador som tinnitus, ljudkänslighet eller hörselnedsättning. Detta kan påverka livskvaliteten avsevärt.
Det lönar sig att ta regelbundna pauser och hålla volymen på en säker nivå för att skydda sin hörsel. Ta lyssningspauser, sänk volymen och vila öronen!
Lyssna inte mindre - lyssna smartare
-
Om andra hör din musik, sänk volymen.
-
Håll volymen under 60 %.
-
Höj inte volymen gradvis, ta en paus om ljudet verkar svagare.
-
Ta pauser: lyssna max 50 minuter, vila minst 10 minuter.
-
All musik kan vara skadlig vid hög volym och lång lyssning.
-
Använd over ear-hörlurar istället för knapphörlurar.
-
Använd hörselskydd på konserter.
-
Vila öronen 16–24 timmar efter höga ljud.
Enligt WHO riskerar 1 miljard unga globalt att få nedsatt hörsel i förtid och tinnitus på grund av ökad användning av hörlurar i vardagen. Forskare har varnat för att dagens unga kan få sämre hörsel i framtiden än dagens vuxna.
Tecken på en hörselnedsättning
- Svårt att höra höga ljud som dörrklockan. Förmågan att höra höga ljud försämras först vid en hörselskada.
- Svårt att förstå/uppfatta tal, speciellt vid telefonsamtal eller i bullriga miljöer som på restaurang.
- Långvariga susningar/ringningar i öronen, tinnitus.
Om du har någon av dessa tecken, kontakta då din hälsovårdscentral eller skolhälsovården och be om att få göra ett hörseltest.
Sänk volymen, ta lyssningspauser och vila öronen!
En kortfilm om tinnitus
Svenska hörselförbundets informationsfilm om tinnitus visar på riskerna användning av hörlurar och ljud på hög volym. Enligt studier lyssnar var fjärde ungdom idag på för hög musik i sina hörlurar, vilket ökar risken för tinnitus och hörselnedsättning. I filmen följer vi huvudpersonerna Johan och Simon. När Simon börjar höra ett pipande ljud som inte försvinner förändras vardagen - för dem båda.
Manus: Alfons Fellman, Olivia Niemi
Regi: Olivia Niemi
Foto: Alfons Fellman
Ljud: Johan Peitsalo
I huvudrollerna: Simon Bengs, Johan Wegelius