Ny på förbundet: Emil Rönnberg

Emil Rönnberg är ny IT-assistent på förbundet för ett år framåt. Emil berättar om sitt nya jobb och delar med sig av sina erfarenheter av CI.

Text: Emil Rönnberg Bild: Tina Kärkinen

Temat för det här numret är livskvalitet. Att tumma på livskvaliteten för att passa in, för att slippa stå på sig, för att undvika verkligheten är något som kan stämma in på en person med en hörselnedsättning.

Mitt namn är Emil Rönnberg, och jag är hörselskadad sedan födseln. Idag använder jag hörapparat på vänster öra, samt har ett CI på mitt högra öra. Implantatet är något som opererades in för 2 år sedan, och som har höjt livskvaliteten ordentligt. Jag är ny på Svenska hörselförbundets kansli i Helsingfors, och kommer att fungera som IT-assistent. Mina främsta arbetsuppgifter är att bistå med stöd i föreningarnas IT-frågor, assistera vid kurser, kommunikationsarbete samt undersöka hörhjälpmedel.

Hörhjälpmedel och teknik är något som jag kommer att dyka djupt i. Tekniken går snabbt framåt, och vi ska egentligen vara tacksamma över att vi fått ta del av den utvecklingen senaste åren. Min första FM-apparat var stor och till utseendet mindre fin – den var grön och mörkblå, som gjorde att jag kände mig utpekad. Jag använde inte apparaten.

I dagens läge är det fullt normalt att justera volymen via mobiltelefonen och klockan. Idag är hörhjälpmedlen mycket mer diskreta, stilrena och rent av coola. Jag är glad att få ta del av utvecklingen, och mitt mål är att få oss alla att välkomna morgondagen, för den är ofantligt spännande. 

Jag väntar ivrigt på framtiden, då jag tror att det är något som kan höja vår livskvalitet. För att ta med er på tåget så kommer jag tillsammans med min kollega Tina att återuppliva tekniksidan för Vi hörs där vi bland annat kan ta upp aktuell forskning, ge tekniktips och presentera tekniska hjälpmedel. Vi vill helt enkelt hålla er uppdaterade om vad som händer i teknikvärlden, då utvecklingen går framåt i rasande takt. 

Ifall du har några frågor eller tips gällande IT & teknik kan du kontakta Emil per e-post på: emil.ronnberg@horsel.fi 

Fakta

Ålder: 27 år

Familj: Fru, son på snart 3 år och dotter på kommande i juni

Bakgrund: Arbetat inom daghem och skola närmare 10 år, aktiv inom kurs- och lägerverksamhet för hörselnedsatta barn och ungdomar över 10 år

Bor: Klövskog i Nurmijärvi, hemma från Åland

Intressen: Teknik, fotboll, släktforskning och stuglivet på Åland