STEA:s understödsförslag 2025 publicerades

Den 3 december publicerade Social- och hälsovårdsorganisationernas understödscentral (STEA) understödsförslag för år 2025.

Förslaget innebär att Svenska hörselförbundet kan fortsätta sin verksamhet som förut år 2025. STEAs bidrag till Svenska hörselförbundets lokalföreningar och kursverksamhet blir oförändrade. Bidraget till förbundets allmänna verksamhet sjunker med 4 %, vilket medför att en del av verksamheten krymper.

Tredje sektorn står inför stora nedskärningar och vi är därför mycket tacksamma för möjligheten att forsätta vårt hörselarbete 2025. Under kommande månader beslutar riksdagen om hur de planerade nedskärningarna på 100 miljoner respektive 130 miljoner riktas år 2026 och 2027 inom tredje sektorn.

Tredje sektorn sköter om och upprätthåller svenskspråkiga strukturer och service som myndigheterna gör på finska, men inte på svenska. Svenska hörselbundet är den enda organisationen i Finland som jobbar för hörselskadades intressen på svenska. Vi har idag nio lokalföreningar med sammanlagt ca 3 100 medlemmar.

Svenska hörselförbundet är den enda organisationen som jobbar för hörselskadade på svenska i Finland. Förbundet ökar förståelsen för svenskspråkiga hörselskadades behov av vård och stöd.

Idag är det en skriande brist på svenskspråkiga audionomer inom hörselvården och svenskspråkiga skrivtolkar och det ordnas ingen svenskspråkig hörselrehabilitering inom FPA. Det har på många orter varit lång väntetid till hörselvården, de frivilliga hörselrådgivarna inom föreningarna har gett råd och stöd över 2100 gånger år 2023 och lika ofta i år.

Svenska hörselförbundet har under året haft sammanlagt 202 kursdeltagare, vilket påvisar behovet av svenskspråkig hörselinformation. Vi är den enda aktören som ordnar svenskspråkiga kurser för vuxna med hörselnedsättning i Finland.  Att få information och vägledning i ett tidigt skede medför besparingar för samhället. Hörselnedsättningar är lätta att förebygga men svåra att bota.

STEA behandlar årligen över 3000 understödsansökningar och bereder utifrån dem understödsförslag till social- och hälsovårdsministeriet. Årligen får omkring 800 sökande och 2 000 understödsobjekt positiva understödsbeslut. Läs mer på: www.stea.fi/sv