Digitaliseringen kommer med många fördelar – också för personer med hörselnedsättning och äldre. Det säger Sofi Nyman som är projektchef för den digitala utvecklingen inom Prima Botnia-projektet i Österbottens välfärdsområde.
Den fysiska verkligheten har inte försvunnit – digitaliseringen gör bara processerna både smidigare och snabbare. Det säger Sofi Nyman, som arbetar med digitala vårdjänster inom Österbottens välfärdsområde. Själva ordet digitalisering upplever hon som stort då det omfattar så mycket.
– Många önskar snabb service idag och vill ha möjlighet att sköta sina ärenden digitalt, och det gäller också sjukvården. Kort sagt handlar det om att vi utvecklar alternativa kontaktvägar för våra klienter, i digital form.
Ungdomar vill till exempel gärna chatta – många chattar hellre än träffar vårdpersonalen i verkligheten, ifall en träff inte behövs. Andra personer föredrar att prata om sina krämpor per telefon, medan flera fortfarande vill påbörja vårdprocessen med ett konkret besök på hälsovårdscentralen.
– Allt ska vara möjligt, säger Sofi.
Så när man nu jobbar med att utveckla digitaliseringen är målgruppen alla eftersom välfärdsområdet finns till för precis alla, och meningen är att patienten ska få ta till sig det som lämpar sig för just den.

Vid årsskiftet beviljades Österbottens välfärdsområde finansiering från Social- och hälsovårdsministeriet från Finlands program för hållbar tillväxt för att förbättra tillgången till vård och service samt för att bryta vård- och serviceskulden. Inom Österbottens välfärdsområde heter projektet Prima Botnia.
Enligt Nyman tar det tid att säkerställa tjänsterna och göra dem ändamålsenliga för hela skalan av patienter som behöver dem.
– Riskbedömningar och dataskyddsbeskrivningar behöver göras för de digitala verktygen så att hela vårdprocessen känns trygg att ge sig in i.
Videomottagning öppnar nya möjligheter
Redan nu finns en chattbott tillgänglig på hemsidorna. Det är en slags virtuell assistent som kan svara på enklare frågor och enstaka ord, och hänvisa patienterna till rätta tjänster. Som bäst håller man också på att utveckla en chatt där klienten kan kommunicera med sin vårdpersonal i realtid, och dessutom planeras en distansmottagning via videolänk.
Eftersom videomottagningen kommer att ha en samtidig chattfunktion öppnar det många möjligheter också för personer med hörselnedsätning och döva.
– Man kan chatta och samtidigt visa upp, låt oss säga, ett sår på handen, säger Sofi. Om vården bedömer att det såret borde sys bokar man en tid till hälsovårdscentralen. Och om såret inte ser så allvarligt ut får man istället råd om hur såret kan skötas om hemma.
Under en videomottagning skulle man också kunna använda en teckenspråkstolk istället för chattfunktionen – antingen på klientens eller vårdens sida av skärmen. Men där finns ännu saker att fundera på.
– I vissa situationer kan det kännas för privat att blanda in en tredje part, säger Sofi Nyman. Till exempel om det gäller ett psykologsamtal. Det är alltid subjektivt vad man upplever som privat, allt är så individuellt, men tanken är att det ska finnas verktyg för alla slags möjligheter.
Videomottagningen kommer att skötas via förbokade tider och besöken jämställs med verkliga, fysiska besök på hälsovårdscentralen, så det förs journal över dem och journaltexterna blir tillgängliga i Mitt Kanta.
Omaolo-tjänsten tillgänglig dygnet runt
Förutom chatbotten finns också ett par andra digitala tjänster som redan är i bruk i stora delar av Österbottens välfärdsområde. Till exempel kan man göra symtombedömningar via en tjänst som kallas Omaolo, där klienten själv väljer om man vill ha råd om egenvård eller komma i kontakt med vårdpersonal.
– Klienten kan till exempel fylla i en symtombedömning gällande urinvägsinfektion och beroende på svaren planeras den fortsatta vården. Man kanske behöver ett recept på antibiotika eller så får man åka till hälsovårdscentralen och lämna ett urinprov.
Enligt Sofi har klienterna varit nöjda med att kommunicera via Omaolo-tjänsten, dels för att det sparar så mycket tid och dels för att tjänsten är tillgänglig hela dygnet.
Digital service i hemvården
En annan tjänst som redan är i bruk är den så kallade Alvar-bildtelefontjänsten. Den används i hemvården och innebär att man kan få vissa besök på distans. Tjänsten har varit i bruk i flera år och erbjuds som bäst åt klienter i Vasa, Korsholm, Laihela, Kristinestad och Jakobstad.
– Alvar-bildtelefontjänsten sker via tabletter som man lånar från välfärdsområdet och den kräver inget tekniskt kunnande av klienten.
Enligt Sofi Nyman har tjänsten varit mycket omtyckt som ett slags extra redskap i vardagen.
– Den stöder klientens trygga hemmaboende. Via tjänsten kan hemvården hjälpa till med vardagliga saker på distans, som till exempel med att kontrollera medicinintag eller genom att höra hur det är med det allmänna måendet. Via bildtelefontjänsten kan klienten också delta i gruppaktiviteter som stolgymnastik eller olika diskussionsprogram. Anhöriga kan också hålla kontakt via Alvar-bildtelefontjänsten, så den är mångsidig.
Läkemedelsrobotar som stöd
I hemvården använder man sig också av läkemedelsrobotar. De fungerar som dosetter som påminner klienten om när det är dags att ta sin medicin – med hjälp av både ljud- och färgsignal.
– Roboten ser alltså till att klienten får rätt dos läkemedel vid rätt tidpunkt och med hjälp av den kan läkemedelsbehandlingen också övervakas på distans av hemvårdens personal. Roboten ersätter inte ett hembesök, men den är ett komplement för att stöda ett självständigt hemmaboende.
Många känner oro för att hela verkligheten snart ska försvinna in i datorn – en apparat som man kanske inte ens har hemma eller alls förstår sig på. Hur tar man hänsyn till det i digitaliseringsprocessen?
– Inom vården är det inte så att allt försvinner in i datorn, säger Sofi. Alla tjänster passar inte alla och de digitala tjänsterna är ett komplement som förenklar mycket för många – men verkligheten finns alltid kvar.
Om man inte har digital kunskap, eller om man inte har de bankkoder som behövs när man ska logga in i vissa digitala tjänster – så är man inte lämnad åt sitt öde.
Till exempel har man skapat seniorlinjen för alla som känner att de inte behärskar det digitala. Om man saknar dator, smarttelefon eller inte har bankkoder kan man ringa 06-2189800. Det är en direktlinje för de som är över 65 och vill ha hjälp med sitt hälsotillstånd, inom Österbotterns välfärdsområde.
Om man är hörselskadad och inte hör tillräckligt bra i telefon finns också möjligheten att skicka textmeddelande på nummern 040-4888985 för samma ändamål.
Kommer alla tjänster också att finnas tillgängliga på svenska?
– Det är en självklarhet för oss. Vi jobbar med digitaliseringen i Österbottens välfärdsområde och eftersom Österbotten är svenskspråkigt kommer alla tjänster också att finnas också på svenska.
– De tjänster som redan finns är också tillgängliga på båda språken, säger Sofi Nyman som i grunden är sjukskötare.
Hon har varit anställd på centralsjukhuset i Vasa sedan år 2002 och sedan 2018 har hon jobbat med digitaliseringen – på senaste tiden bland annat med projekt som ”Prima Botnia” och ”Framtidens social- och hälsocentral i Österbotten”.
Ibland saknar hon jobbet som sjukskötare och då speciellt patientkontakten – men den hänger ändå med henne i det mera strukturella jobb som hon gör nu, för i utvecklingen av de digitala tjänsterna har Sofi stor nytta av den erfarenhet hon fått i sjukskötaryrket. Som nära anhörig till hörselskadade får hon också in den dimensionen i processen.
I projekten hon leder samarbetar Sofi Nyman med bland annat it-förvaltningen, personal med olika substanskunskaper från organisationen och med övriga välfärdsområden i landet.
– Jag får koordinera en massa expertkunskap från alla möjliga områden och allas perspektiv är lika viktiga för att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.
Text och bild: Hanna Klingenberg
Illustrationer: Canva