Internationella CI-dagen 25.2

Idag den 25 februari uppmärksammar vi internationella Cochleaimplantat-dagen! Cochleaimplantat (CI), eller kokleaimplantat, gör det möjligt för personer med allvarlig hörselnedsättning eller dövhet att uppfatta ljud. Denna elektriska hörapparat är avsedd för döva, personer med svår och grav hörselskada. CI Implantaten används även av personer för vilka hörapparater inte erbjuder tillräcklig hjälp.

I vår tidskrift Vi hörs (3/2023) skriver Emil Rönnberg om när han skaffade CI och hur det förbättrade hans vardag. Du kan läsa Emils berättelse på vår webbsida: www.horsel.fi/en-forandring-mot-det-battre

Bakgrund
Det var den 25 februari år 1957 som två franska läkare initierade kokleaimplantat genom att stimulera hörselnerven via en elektrod utanför koklean (snäckan). Den första kokleaoperationen genomfördes år 1961 i USA och 1978 opererades för första gången ett modernt kokleaimplantat på en person. I början av 1980-talet kom de första kokleaimplantaten ut på marknaden i England.

Sedan 1997 opererar man in kokleaimplantat på barn i Finland.  I början fick barn implantat endast i ena örat. Sedan 2010 är det möjligt att få implantat i båda öronen. CI erbjuds som rehabiliteringsform för barn med medfödd grav hörselnedsättning i fall då en hörapparat anses ge otillräcklig förstärkning.

Kokleaimplantat består av en inopererad del och en utvändig del, en talprocessor, som fästs vid örat. Kokleaimplantatet omvandlar ljud till kodade elektriska impulser. Impulserna förmedlas till hörselnerven och tolkas som ljud av hjärnan.