Stå upp för dina rättigheter, men kom ihåg att även hinna njuta av livet. Det var Anna Caldéns vägkost till åhörarna under en distansföreläsning om hörselnedsättning och delaktighet.
Text: Tina Kärkinen • Bild: Canva
“En obotlig optimist från Nykarleby”, så beskriver Anna Caldén sig själv när hon inleder sin distansföreläsning. Det är ett tjugotal åhörare som samlats bakom skärmar på olika håll för att lyssna på Anna föreläsa om temat “hörsel och delaktighet”. Det är ett tema som ligger henne varmt om hjärtat, säger hon.
Anna Caldén är socionom, politiker och koordinator på SAMS. Hon har arbetat med funktionshinderpolitik i många år och har egen erfarenhet av nedsatt hörsel. Hon brinner särskilt för mänskliga rättigheter och för allas rätt att vara en del av samhället.
Rubriken på hennes föreläsning är “Att våga se möjligheter istället för hinder”. Det är hennes motto i livet, säger hon. Anna har en medfödd fysisk funktionsvariation, som innebär att hon är kortvuxen och sitter i rullstol. Hennes diagnos är Diastrofisk dysplasi, som hör till det finländska sjukdomsarvet. Hon berättar att det finns circa 200 personer i Finland med diagnosen och denna typ av kortvuxenhet förekommer mer i Finland än någon annanstans i världen. Det är också vanligt att diagnosen medför nedsatt hörsel och nedsatt syn.
– Livet är inte alltid så lätt, men genom det rätta förhållningssättet kommer man vidare. Jag försöker lösa det mesta genom att våga se möjligheter istället för hinder. “The sky is the limit”, beskriver ganska bra hur jag ser på livet.
Väljer livet varje dag
På andra sidan skärmen är det svårt att inte inspireras av Annas livsbejakande attityd och kämparanda. Hennes positiva inställning beror inte på att hon ser på saker genom speciellt rosiga glasögon. Det är ett val hon gör varje dag.
– Jag möter ganska mycket utmaningar i mitt liv och man kan inte ta varje strid. Eller man kan, men då är man arg hela tiden och det väljer jag att inte vara. Jag väljer mina strider och ibland när jag möter orättvisor kan jag låta det passera och ta den striden en annan gång. Om jag skulle ta varje kamp skulle jag bara vara trött och slut och inte hinna leva.
Politiskt engagemang
Sedan 19 år tillbaka är hon kommunalpolitiker och ordförande för funktionshinderrådet i Nykarleby. Hon är även medlem i Nordiska ministerrådets funktionshinderråd och medlem i Människorättscentrets människorättsdelegation.
– Jag skulle aldrig vilja bli av med min funktionsvariation eller mina utmaningar. De är en del av mig och mina egenskaper. Jag har aldrig skämts över mig själv över att jag är annorlunda. Jag älskar livet och tror inte att jag skulle vara en lika bra politiker om jag inte hade en funktionsvariation. Genom min funktionsvariation har jag skapat och fått förståelse för andra människor.
Hörapparaten flög i väggen
Vi får se en bild av sjuåriga Anna i hennes första elrullostol. Här hade hon redan haft hörapparater i några år. Hennes hörselnedsättning i mellanörat upptäcktes när hon var i ett års åldern. Hon hade svårt att börja använda sina första hörapparater.På den tiden i slutet av 80-talet var inte hörapparaterna så snygga som nuförtiden, säger hon.
– Det var en stor låda som jag skulle ha runt halsen, förutom hörapparater i öronen.
Lådan slängde hon i väggen med full kraft. Det hände många gånger, och ganska ofta gick den i tusen bitar. Men hennes rehabiliteringshandledare var tålmodig. Varje gång som hörapparaterna gick i tusen bitar plockade hon upp delarna, lade dem på bordet, och byggde ihop hörapparaten igen tillsammans med Anna. Handledaren visade vilken del som hörde vart, förklarade vad de olika delarna hade för funktion, hur hörapparaterna kunde justeras. Det blev intressant för Anna och snart flög inte lådan i väggen mera. Så småningom, efter en lång tid, började hon acceptera sina hörapparater och insåg att hon hörde med dem.
– Tack och lov hade jag ett så bra stöd, för i dag skulle jag inte kunna leva utan mina hörapparater.
Delaktighet och nedsatt hörsel
Går det att vara delaktig med nedsatt hörsel, frågar Anna. Svaret är ja. Saker kommer kanske aldrig att vara perfekt, men det tycker inte Anna att man ska sträva efter. Det är viktigt att man kan kompromissa, säger hon.
– Vi är inte ännu helt där, men vi är på god väg. Det behöver kanske inte vara perfekt för att man ska kunna känna sig lycklig. Steg för steg uppnår vi ett samhälle där alla är fullt delaktiga.
Mer samarbete och förståelse
Anna vet vad det innebär att inte känna sig delaktig. Hon har upplevt diskriminering, fördomar och negativa attityder. Hon har fått dåligt bemötande i vården, men även gott bemötande. Hon tror på att det som behövs är ökad kunskap och förståelse.
– Det som främjar delaktighet är Vi-anda, att man sträver mot samma mål. Det är viktigt att vi samarbetar, lyssnar på varandra och tillsammans arbetar för en vardag där alla trivs. Med hjälp av förståelse och empati kan man främja delaktighet och tillsammans hitta lösningar. Genom att stå på oss och föra fram våra rättigheter, med hjälp av andra, kan vi uppnå ett samhälle där man är delaktig även med en hörselnedsättning och funktionsvariation.
Anna uppmanar åhörarna att vara modiga och våga be om hjälp. Man kan öppet berätta vad hörselnedsättning är, vad man går igenom och vilka ens behov är. Då raserar man samtidigt fördomar och negativa attityder.
– Jag vet att det ibland känns som att man måste vara besvärlig. Man ska inte behöva känna så, för man har rätt att få hjälp och stöd för att vara delaktig på ett sätt som passar en bäst.
Det är viktigt att stå på sig och föra fram sina rättigheter. Men det är också viktigt att ta en paus ibland och njuta av livet, säger hon.
– Man behöver inte fastna i den där kämparandan. Man kan också njuta av livet och välja livet varje dag. För livet är ju fantastiskt, livet är härligt.